Escultura Salt
Catalan Spanish    

Facebook Facebook youtube Instagram
Mida del text:
PARTICIPACIÓ

El municipi de Salt, des de l'any 2005 ha disposat de diferents estructures de participació ciutadana amb el propòsit d'incorporar l'opinió de la ciutadania en les decisions del govern municipal.
La primera experiència en aquest sentit fou la creació de l'òrgan Laos/Salt, que cercava centrar el debat i la participació a l'entorn del fet migratori, atès que en aquell moment, una dècada enrere, Salt era un municipi que acollia molta població d'origen extracomunitari i, per tant, calia adaptar i crear nous serveis per poder fer front a aquesta nova realitat territorial. Anys més tard, el propi Laos/Salt va considerar que la tasca per la qual s'havia creat havia de donar pas a un altre òrgan de participació que oferís una mirada més vinculada al concepte de ciutadania i no centrar el seu discurs només en temes d'acollida, ja que d'alguna manera això significava crear un estigma cap a una part de la població que podria ser contraproduent, atès que la majoria de la població extracomunitària que havia arribat a Salt a finals del segle XX i principis del XXI demandava altres necessitats que anaven molt més enllà de les que eren estrictament d’acollida. En aquest sentit, l'any 2012 es crea el Consell de Ciutat de Salt amb la voluntat d’esdevenir un fòrum de debat relacionat amb totes les qüestions que afecten els saltencs amb independència del seu origen, raça, ideologia i religió.

 

Consell de ciutat

El Consell de Ciutat és el màxim òrgan consultiu i de participació de l’Ajuntament de Salt, en què els representants de l’Ajuntament i de la ciutadania debaten els principals temes d’actualitat que afecten el municipi a través d’una actitud de compromís i de coresponsabilitat.

El Consell de Ciutat es va constituir l’any 2012 amb la convicció que per gaudir d’una convivència satisfactòria s’ha d’actuar des de la coresponsabilitat, tant des de l’Administració com des de la ciutadania.

Els criteris que s’estableixen per formar part del Consell de Ciutat es basen en la legitimitat i la representativitat.
Documents adjunts

Actes any 2016

Actes any 2013

Codi de bones pràctiques i de bon govern

Dona

SERVEI DE SUPORT A LES DONES
És un servei d’atenció, informació i vinculació de les dones a la xarxa de recursos de la ciutat que puguin ser d'interès per a elles i per als seus familiars, posant especial èmfasi en projectes socioeducatius i de formació, participació ciutadana i associacionisme i recursos específics en situacions de discriminació i/o violència de gènere.

Des d’aquest servei es manté un contacte directe amb les dones del territori i això permet un treball de proximitat que facilita la detecció de les necessitats i circumstàncies més immediates de les dones.

També s’impulsa i es dóna suport a la creació de grups de dones, així com a projectes que donin resposta a les necessitats d’aquestes, tot vinculant-les a activitats informatives, de sensibilització i de prevenció: xerrades, seminaris, participació en les convocatòries de la Taula de Dones, entre d’altres que encaixin amb els interessos de les dones.

Aquest servei s’ofereix a l’edifici Mas Mota, des del Programa de Participació i Associacionisme, de dilluns a divendres de 8 h a 15 h amb cita prèvia.

Per a més informació Àrea d’Integració i Convivència
Edifici Mas Mota
Plaça Catalunya, s/n
17190 Salt
Tel.: 972 24 65 70

GRUPS D’ACOLLIDA I CONVERSA EN CATALÀ PER A DONES
Els grups d’acollida i conversa en català són espais de reunió de dones que s’ofereixen a l’edifici Mas Mota. L’objectiu d’aquests grups és donar resposta a les necessitats d’algunes dones de Salt en situació d’escassa formació i/o analfabetisme funcional, marcades per un context lingüístic i cultural divers on l’ús de la llengua catalana no és comú, mentre es busca que sigui la llengua vehicular.
És un espai d’acollida per a les dones on, a més d’informar-se del nou entorn sociocultural i del seu itinerari formatiu i el dels seus fills, aprofiten per informar-se i, si s’escau, vincular-se a programes amb més continuïtat que donin resposta als seus interessos i necessitats especialment de formació i inclusió social.
La iniciativa sorgeix en format de grups de conversa en català, sostinguts amb la col·laboració de voluntariat i el suport tècnic. En algun període concret hi va col·laborar també l’Associació IDEM. Podem dir que per al curs 2015-2016 la sostenibilitat d’aquest projecte és incerta ja que no depèn d’un finançament propi, per la qual cosa tota proposta de col·laboració serà benvinguda.

Aquest projecte es duu a terme des de 2013 i actualment s’impulsa des de l’Àrea d’Integració i Convivència, concretament per part del Programa de Participació i Associacionisme, que gestiona l’entitat Fundación Atenea.

TAULA DE DONES
La Taula de Dones de Salt és un instrument de participació dinamitzat pel Consorci de Benestar Social Gironès-Salt (en aquest cas del SIAD Gironès-Salt), l’Àrea d’Integració i Convivència de l’Ajuntament de Salt i Fundación Atenea.

És un espai de participació obert a entitats i ciutadania activa del municipi que estiguin compromeses a contribuir a la sensibilització i acció per a la igualtat d’oportunitats entre les dones i els homes a Salt.

Actualment la integren unes 10 associacions de dones i entitats de participació de diferents orígens i sensibilitats, així com representants de projectes i serveis adreçats a dones del municipi, que generalment són desenvolupats per entitats del tercer sector, tots ells amb un denominador comú, que és el treball amb dones, infància i família.

Aquestes entitats tenen diferents graus de representativitat i d’activitat a la Taula. Malgrat tot, aquest òrgan de participació es manté des del 2011 i el 20 de juny de 2014, un cop aprovat el Pla d’igualtat d’oportunitats i gènere Gironès-Salt 2014-2016 (PIG), es va constituir formalment.

El document que regula les polítiques de les línies d’actuació de la Taula de Dones és el Pla d’igualtat d’oportunitats i gènere Gironès-Salt 2014-2016 amb el principal objectiu de fomentar la participació de les dones en la vida pública de Salt i en els espais de discussió i de presa de decisions.

En aquest marc, la Taula de Dones de Salt té les següents funcions:
 • Contribuir al desenvolupament de les polítiques d'igualtat i gènere abordades al Pla d’igualtat d’oportunitats i gènere 2014-2016.
 • Debatre sobre les problemàtiques i principals preocupacions que afecten les dones del municipi de Salt.
 • Arribar a acords i consens sobre accions per fer front a les necessitats detectades.
 • Participar de forma conjunta en el disseny i l'organització de diades que commemorin els drets de les dones, com el 8 de març i el 25 de novembre.
Per a més informació enllaceu a:
Pla d’igualtat d’oportunitats i gènere Gironès-Salt 2014-2016 (PIG)
Entitats de dones
Notícies i diades:
http://www.cbs.cat/2014/06/es-constitueix-la-taula-de-dones-de-salt.html
http://www.cbs.cat/2015/02/premi-de-fotografia-amateur-la-imatge.html
http://www.cbs.cat/2015/03/acte-festiu-salt-amb-motiu-del-dia.html


INFORMACIÓ D’INTERÈS PER A LES DONES
En aquest espai hi trobareu informació, enllaços, serveis i recursos d’interès relacionats amb la igualtat d’oportunitats entre homes i dones:
http://dones.gencat.cat/ca/
http://www.cbs.cat/2011/10/servei-dinformacio-i-atencio-la-dona.html
http://sac.gencat.cat/sacgencat/AppJava/servei_fitxa.jsp?codi=13280

Entitats

SERVEI DE SUPORT A LES ENTITATS

El Servei de Suport a les Entitats de Salt facilita informació, formació i suport a les entitats sense ànim de lucre de Salt, amb especial èmfasi a aquelles que impulsin la participació i convivència per tal de:

 • Desenvolupar i impulsar els seus projectes i activitats
 • Donar-les a conèixer a la ciutadania
 • Millorar la seva gestió associativa
 • Informar-les de convocatòries i vies de finançament 


Aquest servei s’ofereix a l’edifici Mas Mota de dilluns a divendres de 8 h a 15 h amb cita prèvia.
Per a més informació,
Àrea d’integració i convivència
Edifici Mas Mota, Plaça Catalunya, s/n
17190 Salt
Tel.: 972 24 65 70

L’AGENDA D’ACTIVITATS DE LES ENTITATS
L’agenda d’activitats de les entitats és un espai per facilitar i difondre informació actualitzada sobre les activitats culturals i socioeducatives que ofereixen les entitats de Salt.
Totes les entitats de Salt que organitzin activitats que impulsin la participació i convivència poden utilitzar aquest servei gratuït de difusió, enviant la informació a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. o portant-la personalment a l’edifici Mas Mota.

Per a més informació enllaceu a: http://www.viladesalt.cat/index.php/entitats-item

MOSTRA D’ENTITATS DE SALT- ENTITATS A LA PLAÇA
“Entitats a la Plaça” és una mostra de les entitats de Salt que s’organitza anualment des del 2011 amb el suport tècnic dels programes de participació de l’Àrea d’Integració i Convivència de l’Ajuntament de Salt.

Aquest esdeveniment brinda a les entitats una activitat conjunta, d’interès compartit i participatiu que busca facilitar el coneixement mutu i el treball cooperatiu en benefici de la comunitat. El resultat d’aquest treball s’acaba materialitzant en una mostra d’entitats, la gran trobada de l’associacionisme de Salt.

Les dues primeres edicions es van celebrar dins del marc d’activitats de la Festa Major de Salt, respectivament els dies 23 de juliol i 14 de juliol, al Parc de la Maçana i al Parc Monar, el 2011 i el 2012 respectivament.

Les últimes edicions es van celebrar al passeig Ciutat Girona, els dies 21 de setembre de 2013 i 28 de setembre de 2014, i es va aprofitar la mostra per donar suport a dues causes solidàries: el recapte d’aliments per al Centre de Distribució d’Aliments de Salt i material escolar bàsic per a les escoles d’infantil i primària públiques de Salt.

Per a més informació vegeu:
 • Entitats a la plaça 2011 (actes de reunió, fotos, programació)
 • Entitats a la Plaça 2012 (actes de reunió, fotos, programació)
 • Entitats a la Plaça 2014 (actes de reunió, fotos, programació)
 • Entitats a la Plaça 2015 (actes de reunió, fotos, programació) 

INFORMACIÓ D’INTERÈS PER A LES ENTITATS
En aquest espai hi trobareu informació i enllaços d’interès per a les entitats sense ànim de lucre:
 • Gestió associativa (breu descripció i enllaç web Departament Generalitat)
 • Desenvolupament i redacció de projectes (Breu descripció i enllaços d’interès)
 • Convocatòries i vies de finançament (Subvenció Ajuntament, altres administracions i enllaços d’observatoris de subvencions)
 • Lleis i reformes que afecten les entitats sense ànim de lucre (Enllaç Impost de societats i Llei de transparència)
 • Reglament d’usos i funcionament d’espais i recursos material de l’Ajuntament de Salt (Enllaç Reglament amb la informació dels espais, recursos i materials  municipals a disposició de les entitats,  normes d’ús i si s’escau enllaç de l’equipament municipal)
 • Mapes i guies de recursos i serveis de Salt (Enllaç Mapa de recursos inclusius de Salt...)
 • Certificats de reconeixement a les entitats (Enllaç Segell Inclusiu de Salt)