Promoció de la salut

Vida saludable

Activitat física

Benestar emocional

BENESTAR EMOCIONAL

DIPSALUT: Recursos pedagògics per treballar la salut emocional dels infants i les famílies

Parcs urbans de salut i xarxa d’itineraris saludables

Xarxes d'itineraris saludales

Està demostrat que la manca d’activitat física i el sedentarisme tenen incidència sobre les malalties cròniques més freqüents com, per exemple, l’obesitat, la diabetis, les malalties cardiovasculars, etc.

Tots els estudis duts a terme fins a aquest moment demostren i confirmen els beneficis que suposa la pràctica diària d’un estil de vida actiu.

Els parcs urbans saludables són un conjunt d’aparells ubicats en un espai exterior, a poca distància entre ells i destinats a fer exercici moderat.

Aquests aparells permeten treballar les diferents extremitats, el tronc i capacitats físiques determinades com l’equilibri, la flexibilitat, laforça i la resistència.

L’objectiu principal d’aquests equipaments és potenciar l’activitat i l’exercici físic regular entre tots els sectors de la població, combatent i prevenint els problemes que es poden derivar de la manca d’activitat física i sedentarisme.

És important ressaltar que garanteixen un treball homogeni de tot el cos, fins i tot per persones amb mobilitat reduïda i problemes de visió. Alguns dels elements han estat dissenyats perquè les persones que utilitzen cadira de rodes els puguin fer servir sense problemes.

Salt va ser municipi pioner en la instal·lació dels parcs de salut, ja que a l’any 2008 es va instal·lar al Centre de Recursos de la Gent Gran de Salt el primer Parc de Salut de les comarques gironines.

Al municipi de Salt, s’hi han instal·lat tres parcs urbans de salut i actualment s’està dissenyant una xarxa d’itineraris saludables.

Les tasques d’instal·lació dels parcs es van iniciar el passat 2 de març i la seva ubicació es va consensuar amb Dipsalut.

Aquests equipaments s’han instal·lat en punts estratègics del municipi com són:

  • Plaça dels Escriptors: on s’ha instal·lat un parc urbà de salut de 12 aparells
  • Jardí de les Filadores: parc urbà de 8 aparells
  • Carrer de les Llevadores (davant l’accés principal al Parc Hospitalari Martí i Julià): on s’ha instal·lat un parc de 12 aparells.

Per altra banda, s’ha dissenyat una Xarxa d’Itineraris Saludables. Aquesta xarxa està pensada per fer-hi activitat física moderada com caminar i s’implantarà sobre camins existents i d’ús habitual. Serà accessible per a tothom, ja que hi haurà itineraris de diferent dificultat i de diferent quilometratge.

Pla d’activitat física, esport i salut

Campanya “Els segons compten”

Dolor al pit? Truca al 112. Si creus que tu o algú proper pot estar patint un infart, truca al Sistema d’Emergències Mèdiques (112) de manera immediata. No esperis, encara que tinguis dubtes del que us passa o que el dolor no sigui prou fort. Cada segon compta i el temps que triguis a rebre el tractament és decisiu per evitar riscos majors (d’incapacitat i/o mort).

Si corres pels teus, per què esperes quan es tracta de tu? S’engega la segona fase de la campanya de conscienciació ciutadana “Els segons compten” que busca alertar les dones d’una simptomatologia menys típica que la dels homes.

Les dones triguen un promig de 14 minuts més que els homes a avisar als serveis d’emergència i aquest temps de retard incrementa el dany al múscul cardíac i fa que les seqüeles siguin més greus.

Cada any a Catalunya es registren al voltant de 6.500 casos d’infart. Quan es produeix un infart, el factor temps és decisiu, ja que, com més temps passa, la pèrdua de múscul cardíac és major i les seqüeles en el cor són més greus. Ja sigui perquè els infarts estan més associats a una patologia masculina com perquè en alguns casos la simptomatologia pot variar entre sexes, el cert és que les dones a Catalunya triguen un promig de 14 minuts més que els homes a avisar els serveis d’emergència i aquest temps de retard incrementa la pèrdua de múscul cardíac i fa que les seqüeles siguin més greus.
És per això que el Departament de Salut ha decidit engegar una segona fase de la campanya “Els Segons Compten”, adreçada específicament a les dones, que des d’aquest estiu es podrà trobar als hospitals i centres d’atenció primària de Catalunya així com en dependències municipals de 300 ajuntaments de Catalunya, que s’han adherit a la campanya de forma voluntària.
L’objectiu d’aquesta campanya és posar el focus sobre les dones perquè sàpiguen que poden patir infarts i, en cas de notar algun símptoma, truquin al 112 en lloc d’anar directament a l’hospital o al centre d’atenció primària. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) és el que actua amb més rapidesa i millor deriva els pacients als centres sanitaris més adequats segons la seva simptomatologia.

Triptic

Cartell

Salt, vila cardioprotegida