Escultura Salt
Catalan Spanish    

Facebook Facebook youtube Instagram

Iolanda Pineda Balló

Iolanda Pineda Balló. Salt, 1976

Llicenciada en dret, advocada de professió.
Milita al PSC des del 1998. Regidora a l'ajuntament de Salt durant la legislatura 99-03 i del 2003 al 2004. Consellera comarcal durant aquest últim període. Membre de l'executiva de Federació del PSC comarques gironines, Consell Nacional del PSC i Comitè Federal del PSOE del 2000-2004
El 17 de juny de 2007 és nomenada alcaldessa de Salt, càrrec que ocupa fins el 10 de juny de 2011.
Senadora, en representació del Parlament de Catalunya, des de l'1 de desembre de 2011.

Links

Recull de premsa

Jaume Torramadé i Ribas

Jaume Torramadé i Ribas

Jaume Torramadé va néixer a Salt el 1963, on viu actualment. És llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Navarra, especialitzat en cirurgia general i de l'aparell digestiu, activitat que actualment continua exercint.
Militant d'Unió Democràtica de Catalunya des de 1995. Regidor de l'Ajuntament de Salt durant el mandat 1995-1999 i Alcalde de Salt, des de 1999 fins a 2007. Diputat i vicepresident de la Diputació de Girona, des de l'any 2000 fins al 2007. Des del 2007 continua com a regidor a l'Ajuntament de Salt. L'11 de juny de 2011 torna a prendre possessió de l'Alcaldia de Salt.

Links

Pau Masó i Fàbrega

Pau Masí i Fàbrega
Salt, 1911-2001. Vegeu: c/ de Pau Masó

Pau Masó i Fàbrega, va néixer a Salt, concretament a la casa núm. 14 del carrer de Sant Josep, fill de Pere i Maria, el dia 28 de febrer de 1911.
El pare, Pere Masó, havia nascut a Palafrugell i es va traslladar a Salt el 1901, data en la qual s'estableix de flequer a la fleca de Can Falgueres. La mare, Maria, era filla de Salt, i va morir quan en Pau tenia 6 anys. En aquesta edat Pau va viure un any i mig a Palafrugell, assistint a l'escola del mestre capellà Mossèn Joan.
Quan tornà a Salt va assistir a l'Escola Nacional de Nois, fins gairebé els 16 anys, els seus mestres foren: Esteve Vila, Agustí Prat i Lluís Moreno. A partir dels 8 anys va pertànyer a entitats o associacions culturals i cíviques: Pomells de Joventut de Catalunya, Capella Parroquial, Orfeó Rossinyolenc, Agrupació Teatral "Art Modern" del Patronat de Sant Lluís, Unió de Joves, Casal Saltenc, Patronat Catequístic, Omnium Cultural, Fundació del Congrés de Cultura Catalana, Amics de la Sardana de Girona, Casal de Jubilats, Patronat Parroquial, Club de Fútbol Salt, Salt Sardanista i Càritas Parroquial.
Col·laborà activament en celebracions, homenatges, premis, com: homenatge a Josep Maria de Sagarra a Port de la Selva, homenatge a l'obra literària de Josep Pla, Festes populars de Cultura Pompeu Fabra, Premis literaris Baldiri Reixach, Premi Prudenci Bertrana.

A partir de 1924, inicià les seves col·laboracions literàries en diverses publicacions: L'Autonomista, El Poble de Salt, Programes de la Festa Major de Salt, Santa Eugènia i el Pont Major, a Presència, La Farga, al Butlletí del Gremi de Flequers, al de Salt Sardanista...

Participà en la Guerra Civil al llarg de dos anys.

Pau Masó que havia nascut a la fleca, s'hi incorporà professionalment als 16 anys. El 1972 va elaborar un pa de crostons que va ser immortalitzat per Dalí en servir de motlle per a la decoració de la Torre Galatea de Figueres.
El dia 3 de març de 1988, a la sala d'actes de la casa de cultura Les Bernardes, va ser nomenat Fill Predilecte de Salt, "en reconeixement a la seva dilatada vida de treball artesanal entre nosaltres, la seva fidelitat a la cultura del país i l'estima al nostre poble" tal com consta a l'acta del Ple de Ajuntament de 16 de febrer de 1988.

El 29 d'abril del mateix any, a la sala Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, va ser guardonat amb la medalla al treball "President Macià" per la seva "fidelitat al país, la seva estima a la llengua i cultura catalanes i el seu treball artesanal de més de 65 anys" i el 22 de juliol va ser l'encarregat de fer el pregó d'obertura de la festa Major.

Pau Masó va morir el 13 de setembre de 2001.

Vegeu també:
  
Un passeig per Salt: c/ de Pau Masó

Bibliografia
Una poesia de Pau Masó

NO TOT MOR

Potser no sabràs mai,
tan llunyana en el temps i la distància,
que no l'he .oblidat pas aquella primavera
ungida amb blau de cel i verd dels arbres
i la xerradissa dels ocells
a mitja tarda.

I que malgrat el temps,
no he perdut pas el compte d'aquelles taques d'or
escampades damunt la teva falda,
pel sol tafaner que ens espiava
mig amagat en el fullam dels àlbers.

I que no has envellit com jo
perquè perdures encara en el record,
jove i bonica, tota tu, vas d'hel·lènica harmonia,
els llavis fins, un pols d'atzur a la mirada
i manyaga i ondulant la teva veu
de dona enamorada.

 

 

 

Xavier Corominas i Mainegre

Xavier Corominas i Mainegre

Xavier Corominas i Mainegre. Salt, 1951
Alcalde de Salt (1991-1999)

Bibliografia

  • Corominas, Xavier ; Curbet, Quim. A peu i amb bicicleta DE GIRONA A SANT FELIU per la via verda. CCG edicions. Col. Guies dels Quatre Cantons, 2003

Recull de premsa