CIUTAT AGERMANDA DE : QUILALÍ

Quilalí o Vall d’Panlío dels Cinc Rius és un municipi del departament de Nova Segòvia al nord de la República de Nicaragua, a uns 50km de la frontera amb Hondures. Va ser fundat en l’any de 1920. Està situat a 280 quilòmetres de la capital de Managua i a 80 quilòmetres de la ciutat d’Ocotal la seva capçalera departamental. La seva extensió territorial és de 345 km² (133,2 el meu²).

Posseeix clima de sabana tropical d’altura.

Quilalí

Límits geogràfics: A nord amb els municipis del Jícaro i Murra, a sud amb els municipis de Sant Sebastià de Yalí i Santa Maria de Pantasma, a l’est amb el municipi de Wiwilí, a l’oest amb el municipi de Sant Joan de Rio Coco.
El capità Diego de Castañeda va fundar Quilalí al març de 1543; però, pels freqüents atacs de tribus Caribisis de l’Atlàntic, els habitants van abandonar la ciutat en 1611.

Quilalí té el seu origen en Quilaztli (la germinadora), una deïtat associada a l’agricultura. En la tradició es té com a mare de criança de Quetzalcóatl després de la mort en el part de la seva mare Chimalma.

El municipi el constitueixen una vall extens en la seva regió central, amb elevacions dels 400 – 1269msnm; el 20% del territori és bosc amb riqueses aqüíferes i forestals; les seves valls posseeixen sòls especials per a l’agricultura, cafè i la ramaderia. El riu Coco és el seu principal afluent.

El sant patró del municipi és Sant Josep, celebrat al municipi el 19 de març. El dia 18 de març es porta la imatge del sant de la comunitat de Caulatú a Quilalí.

El municipi està dividit en 9 microrregiones; 54 comunitats a la zona rural i 15 barris a la zona urbana. Les comunitats estan organitzades per una junta comunal i les microrregiones per un comitè microrregional.

Segons l’Institut Nicaragüenc d’Estadístiques i Censos (INEC) per a l’any 2019 el municipi tenia una població total de 33 513 habitants, amb una taxa anual de creixement de l’2.88%