CULTURA

CULTURA

L’Àrea de Cultura és la responsable de la gestió de la política cultural del municipi de Salt. La seva activitat principal se centra en la gestió del patrimoni municipal, la promoció de la cultura als barris, el suport a la iniciativa ciutadana i l’impuls de les activitats de sectors culturals i en la gestió dels equipaments culturals de la ciutat.

Les seves competències són garantir els drets culturals mitjançant l’accés igualitari als recursos, fomentar la participació, estimular la creació i la gestió, visibilitzar la diversitat cultural i encoratjar el diàleg intercultural, desenvolupar les competències municipals en l’àmbit educatiu i de formació cultural i interconnectar les polítiques de cultura, educació i ciència per tal de multiplicar-ne les potencialitats de transformació social.

EQUIPAMENTS

Factoria Cultural Coma Cros

La Factoria Cultural Coma Cros ocupa una superfície aproximada de 18.000 m² d’una antiga fàbrica tèxtil que va estar en actiu al municipi des de l’any 1850 fins al 1995. L’any 1998 passà a mans municipals i, després d’un seguit de reformes i adequacions, esdevingué un equipament cultural on es poden trobar serveis municipals, entitats del municipi i entitats i institucions de fora del municipi.

Vegeu-ne més a l’enllaç: https://www.comacros.cat/
Horari i més informació al telèfon 972.23.16.81 i al correu electrònic comacros@salt.cat 

Museu de l’Aigua de Salt

El Museu de l’Aigua es va inaugurar després de la segregació de Salt l’any 1983. Situat en el mas Llorens, estava dedicat, a part de la cultura de l’aigua, a la història de la població, i es feia especial èmfasi en la indústria tèxtil. L’any 2011 es va portar a terme la implantació del nou Museu de l’Aigua dins de la Coma Cros, ja que el concepte que es tenia d’aquest museu es mimetitza perfectament amb l’espai fabril de tal manera que no es podria entendre l’un sense l’altre.

El Museu de l’Aigua il·lustra, de manera educativa, el fet diferencial que va fer que Salt emergís al costat de la capital, Girona, gràcies a l’aprofitament dels recursos hídrics de què disposava, i informa sobre l’herència industrial de la població. Així mateix, dona a conèixer als visitants, investigadors i estudiants en general, la importància de l’aigua, no des d’una perspectiva només local, sinó més universal, des de la seva composició química fins a la seva

recerca actual en altres planetes, passant per l’ús que n’hem anat fent al llarg dels segles i, el més important de tot, la seva implicació absoluta en la creació de la vida. És a dir, una visió de la cultura de l’aigua que porta el visitant a tenir un major coneixement i respecte per aquest element.

Al Museu de l’Aigua podeu gaudir d’una visita a l’exposició permanent, visites a les exposicions temporals i tallers i activitats culturals diversos.

Vegeu-ne més a l’enllaç: https://comacros.cat/museu-de-laigua/
Horari i més informació al telèfon 972.40.21.48 i al correu electrònic museu@salt.cat

Biblioteca Iu Bohigas

La Biblioteca Iu Bohigas de Salt és una biblioteca de titularitat municipal que des de l’any 1979 està integrada en el Sistema de Lectura Pública de Catalunya. Es va inaugurar el 7 de novembre de 1954 en un local de les -“Escuelas Nacionales”-, on ara es troba el CEIP La Farga. L’any 1966, es traslladà al carrer Manuel de Falla i el 1984 es va ampliar amb una secció infantil que s’obria al carrer Pius XII. El catàleg i la gestió de la biblioteca es van informatitzar el 1998. Des del 10 d’octubre de 2006, la biblioteca es troba al carrer Sant Antoni, 1, a l’edifici de l’antiga fàbrica Coma Cros.

Vegeu-ne més a l’enllaç: https://www.bibgirona.cat/biblioteca/salt-publica
Horari i més informació al telèfon 972.24.03.22 i al correu electrònic: bibsalt@salt.cat                                                                 

 Biblioteca Infantil i Juvenil d’en Massagran

La Biblioteca d’en Massagran és una biblioteca infantil de titularitat municipal, filial de la Iu Bohigas de Salt i integrada en el Sistema de Lectura Pública de Catalunya. L’equipament va obrir l’any 1990 en un local del mercat municipal i el 2003 es va traslladar a la seva ubicació actual, al carrer Major, núm. 204. Al mateix edifici hi havia hagut l’antic cinema Núria, en funcionament entre el 1929 i el 1985. L’any 2019 l’Ajuntament de Salt comprà l’edifici.
El nom “Massagran” prové d’un personatge de ficció creat per l’escriptor Josep Maria Folch i Torres a la revista infantil Patufet.

Vegeu-ne més a l’enllaç: https://www.bibgirona.cat/biblioteca/salt-publica
Horari i més informació al telèfon 972.40.50.62 i al correu electrònic massagran@salt.cat

Escola Municipal de Belles Arts

L’ Escola Municipal de Belles Arts de Salt, EMBA, fou creada fa més de seixanta anys per iniciativa de la Corporació Municipal saltenca per donar ensenyament, no reglat, de caire artístic. L’ Escola Municipal de Belles Arts es troba instal·lada a l’ edifici del Mas Llorenç, al barri vell de Salt. El seu canvi d’ ubicació es va portar a terme per tal de guanyar espais i així poder oferir millors serveis als seus usuaris.

Els darrers anys la renovació i ampliació de l’equipament dels tallers de ceràmica i escultura permeten donar un millor servei i ensenyament, alhora que una racionalització de l’espai ha permès ampliar tot el seguit de cursets que es realitzen amb professionals vinculats a l’ Escola. Entre ells podem esmentar els de restauració de mobles, tractament dels bonsai, curs de fotografia i retrat, reinventar i reciclar objectes, etc.

Escola Municipal de Belles Arts consulta la programació 2024-2025

Consulteu les condicions reguladores d’accés als cursos de l’EMBA

Horaris i més informació al telèfon 625.143.105 i al correu electrònic EMBA@salt.cat

Teatre de Salt

El Teatre de Salt és un equipament municipal que fou inaugurat el 1997 a l’antic edifici de Can Panxut, que havia sigut la seu teatral de la històrica companyia municipal El Talleret i actualment està gestionat per l’empresa Bitó Produccions, SL. De gener a juny ofereix una programació estable d’arts escèniques, amb espectacles de teatre, circ, música i dansa, així com activitats escèniques i socials vinculades a centres educatius i entitats municipals. D’octubre a desembre el teatre es converteix en un dels escenaris del festival Temporada Alta, on participen les companyies teatrals més importants del món.

Vegeu-ne més a l’enllaç: https://www.teatredesalt.net/
Horaris i més informació al telèfon 972.40.20.04

Sala Auditori La Mirona

La Mirona és una sala de concerts i espectacles municipal de Salt, tot i que al llarg dels anys ha esdevingut un referent a l’àrea urbana de Girona, les comarques gironines i al país en general. Es va inaugurar el desembre del 2001 i va començar la seva programació regular el 6 d’abril de 2002. Pels seus dos escenaris han passat grups de l’escena catalana, estatal i internacional. Actualment la gestiona l’empresa RGB Produccions, SL.
La Mirona disposa de dues sales, la primera amb capacitat per a fins a 1800 persones i la sala 2 amb capacitat per a 450 persones. Amb aquesta versatilitat, La Mirona pot oferir concerts de tota mena, des dels més reduïts i íntims fins als més multitudinaris, sempre adequant l’espai a les necessitats.

Vegeu-ne més a l’enllaç: https://lamirona.cat/
Horari i més informació al telèfon 972.23.23.75

                                                              

                                                                                            El Canal

El Canal, Centre d’Arts Escèniques de Salt-Girona, és un centre de producció i de creació escènica i també d’exhibició. El Canal se situa en un edifici de nova planta inaugurat el 2012 i ubicat al lloc que abans ocupava la Nau de Llevant de la fàbrica Coma-Cros, a Salt.

La distribució del Centre divideix les funcions en tres plantes i soterrani i en parts ben diferenciades: una gran sala transformable, un espai de suport i serveis i els vestíbuls, a més d’un espai d’assaig a la planta superior. La sala té unes dimensions de 24,6  m de llarg, 19,1 d’ample i una alçària fins a la pinta tècnica de 8,5 m. Consta de galeries perimètriques, i la pinta cobreix tota la superfície de la sala per tal de variar la disposició d’escenari i grades segons les necessitats: sala a la italiana amb escenari frontal (286 espectadors), escenari central i grades laterals (210 espectadors) o sala buida, sense grades.

La sala i el seu equipament escènic s’adapten, així com les seves condicions acústiques, a qualsevol tipus d’acte que es desenvolupi a la sala, tant en configuració de teatre clàssic amb boca d’escena, teatre amb escenari central o qualsevol altre tipus d’activitat.

Horari i més informació al telèfon 972.24.91.91 extensió 1203 i al correu electrònic elcanal@salt.cat